ιστορικό δημοσιεύσεων

Καλώς ήρθατε! στον προσωπικό δικτυακό τόπο του Βασίλη Συμεωνίδη

αρχική

   

φιλολογικά

   

διάλειμμα

   

ταυτότητα

   

επικοινωνία

   

σύνδεσμοι

   

stava

 

Βασίλης Συμεωνίδης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

τεχνική υποστήριξη

Σταυρούλα Φώλια

Τρεις στιγμές για τον Χρίστο Τσολάκη

 

«Να εδώ», μου δείχνει στη σελίδα 174 της σχολικής γραμματικής. «Ήμουνα συνεχώς στο τυπογραφείο όταν θα έβγαινε η γραμματική και βρήκα ευκαιρία να συμπληρώσω την τελευταία στιγμή. Υπήρχε ένα μικρό κενό και επειδή δεν χωρούσε, το βάλαμε με μικρότερα γράμματα»:

 

Στον παθητικό παρατατικό συνηθίζονται για το πρώτο και δεύτερο πρόσωπο πληθυντικού και οι τύποι σε -μασταν, -σασταν:

δενόμαστε – δενόμασταν, δενόσαστε – δενόσασταν, αγαπιόμασταν κτλ.

 

Ήταν Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011 μεσημέρι, στο γραφείο του, στον πύργο του παιδαγωγικού. Τον συνάντησα για τη διπλωματική μου με θέμα την γλωσσοεκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1976 και συζητήσαμε για σχεδόν τρεις ώρες. Μέσα από τις κουβέντες του παρέλασε όλη η σύγχρονη εκπαιδευτική ιστορία μας. Κόντευε 4, όταν τον ευχαρίστησα και τον αποχαιρέτησα.

 

Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011, μεσημέρι λίγο μετά τις 12 στο Δίον, στο ξενοδοχείο όπου γίνονται οι εργασίες του Συνεδρίου για τα 35 χρόνια από την γλωσσοεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Παρακολουθώ την πανηγυρική συνεδρία, όταν μπαίνει στην αίθουσα και κάθεται μια σειρά μπροστά μου, στη μέση της αίθουσας. Τον χαιρετώ. Κύριε καθηγητά, του λέει ένας, πάτε μπροστά. Δεν πειράζει, το ίδιο είναι, απαντά. Θα πάω όταν έρθει η σειρά μου. Ανεβαίνει στο βήμα και καταθέτει τη μαρτυρία του.

 

 

Επιστρέφει στην ίδια καρέκλα. Έχει μαζί του κάποια βιβλία, κυρίως τα βιβλία γλωσσικής διδασκαλίας που συνέταξε με τη συγγραφική ομάδα του στη δεκαετία του 1980. Ακόμα, έχει τη χουντική «Εθνική Γλώσσα» του αρχηγείου ενόπλων δυνάμεων, έκδοση του 1973. Είχαμε μιλήσει για το συγκεκριμένο βιβλίο. Έχει μία διαφορά από την έκδοση που έχω εγώ: αναφέρει την «εταιρεία των φίλων του λαού» και τα ονόματα του διοικητικού συμβουλίου της στο εσώφυλλο, έχει και δισέλιδο πρόλογο. Του το ζητώ και φωτογραφίζω βιαστικά για το αρχείο μου.

 

Τρεις βδομάδες μετά, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011 με τον Σωτήρη πάμε στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα στα άλλα για να τον βρούμε και να μας δώσει κείμενό του για τον Α.Β. Μουμτζάκη, ώστε να το προτάξουμε στο αφιέρωμα που ετοιμάζαμε με τον Συνδέσμου Φιλολόγων ν. Δράμας. Τηλεφωνούμε και δίνουμε ραντεβού στα γραφεία του «Φιλόλογου», στη Μπρούφα 12. Τον συναντάμε κατά τις 8 ανάμεσα στους φίλους και συνεργάτες του, μέσα σ’ έναν χώρο που νιώθει όμορφα.

 

Μετά από μέρες έστειλε το κείμενο που υποσχέθηκε για το ψηφιακό αφιέρωμα στον Μουμτζάκη. Μέρος ενός κειμένου ολοκληρωμένου που υποσχέθηκε να μας το δώσει όταν θα βγάλουμε το αφιέρωμα σε μορφή έντυπη…

 

 

1 Αυγούστου 2012

από το ό-μικρον

Ερασιτεχνική δημιουργία τον Οκτώβριο του 2004.  Τελευταία ενημέρωση:  Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012.