ιστορικό δημοσιεύσεων

Καλώς ήρθατε! στον προσωπικό δικτυακό τόπο του Βασίλη Συμεωνίδη

αρχική

 

φιλολογικά

 
έκθεση α΄ λυκείου
 
έκθεση β΄ λυκείου
 
έκθεση γ΄ λυκείου
 

λογοτεχνία

 

αρχαία

 

ιστορία σχολική

 

ιστορία

 

φιλοσοφία
 
εκτός ύλης
 
συζητώντας
 
εργασίες συναδέρφων
 
ιδέες διδασκαλίας
 
επικοινωνία

.................................

Βασίλης Συμεωνίδης

δικτυακός τόπος

με εκπαιδευτικό και διδακτικό σκοπό

 

 

η αντιγραφή είναι ελεύθερη με την υπενθύμιση ότι η αναφορά στην πηγή τιμά αυτόν που την κάνει

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

τεχνική υποστήριξη

Σταυρούλα Φώλια

Τα αρχαία ελληνικά χωρίς κόπο

Κατρίν Βελισσάρη, διευθύντρια ΕΚΕΜΕΛ

H μέθοδος Assimil είναι διάσημη στη Γαλλία. Εκμάθηση των γλωσσών «χωρίς κόπο» σε τρεις μήνες. Αγγλικά, γιαπωνέζικα, ακόμη και νέα ελληνικά. Είναι μια μέθοδος σοβαρή, πολύ αποτελεσματική, αν και δύσκολη. Χρειάζεται αφοσίωση και προσαρμογή στο πνεύμα της μεθόδου: συστηματική καθημερινή ενασχόληση για αρκετές ώρες. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Γνωρίζω αρκετούς Γάλλους - προικισμένους βέβαια στην εκμάθηση γλωσσών - που έχουν ήδη μάθει τα ελληνικά ή έχουν ξεκινήσει να τα μαθαίνουν.

Αλλά τι έκπληξη! Πριν από μερικές εβδομάδες εκδόθηκε η μέθοδος για τα αρχαία ελληνικά, η οποία έχει μεγάλη ζήτηση. Μια μέθοδος ζωντανής γλώσσας για την εκμάθηση μιας νεκρής! 101 μαθήματα, συνοδευόμενα από τέσσερα ακουστικά CD. Ξεκίνημα από το αλφάβητο και κατάληξη στη συναναστροφή με τους κλασικούς, η ανάγνωση των οποίων πάντα εκπλήσσει. Θα ήταν καλό για όλους - και για τους επιτελείς της Ουάσιγκτον - να ανακαλύψουν τα αίτια της παρακμής της πανίσχυρης αθηναϊκής δημοκρατίας, η οποία από έλλειψη σεβασμού στις πόλεις-κράτη κατάφερε σε λίγα χρόνια να εκμηδενίσει την κληρονομιά του Περικλή. H υποκριτική, η ιδιοτελής και η διπλή χρήση της έννοιας της δημοκρατίας, της ελευθερίας του εμπορίου που χρησιμοποιούσε άλλοτε η Αθήνα, αλλά και η έλλειψη σεβασμού στις συμφωνίες, άντεξαν μόνο όσο υποστηρίζονταν από την ισχύ των όπλων. H αποτυχία της εκστρατείας στη Σικελία άλλαξε τα δεδομένα και επέτρεψε στους συμμάχους να εξεγερθούν ενάντια στον ιμπεριαλισμό της!

Χαιρετίζουμε αυτή την παιδαγωγική πρωτοβουλία του Γάλλου καθηγητή Jean-Pierre Guglielmi, η οποία καταδεικνύει την επικαιρότητα των αρχαίων, και του Θουκυδίδη ιδιαίτερα.

ΤΟ ΒΗΜΑ , 21-03-2004, κωδικός άρθρου: B14121S032

Ερασιτεχνική δημιουργία τον Οκτώβριο του 2004.  Τελευταία ενημέρωση:  Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015.