ιστορικό δημοσιεύσεων

Καλώς ήρθατε! στον προσωπικό δικτυακό τόπο του Βασίλη Συμεωνίδη

αρχική

 

φιλολογικά

 
έκθεση α΄ λυκείου
 
έκθεση β΄ λυκείου
 
έκθεση γ΄ λυκείου
 

λογοτεχνία

 

αρχαία

 

ιστορία σχολική

 

ιστορία

 

φιλοσοφία
 
εκτός ύλης
 
συζητώντας
 
εργασίες συναδέρφων
 
ιδέες διδασκαλίας
 
επικοινωνία

.................................

Βασίλης Συμεωνίδης

δικτυακός τόπος

με εκπαιδευτικό και διδακτικό σκοπό

 

 

η αντιγραφή είναι ελεύθερη με την υπενθύμιση ότι η αναφορά στην πηγή τιμά αυτόν που την κάνει

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

τεχνική υποστήριξη

Σταυρούλα Φώλια

 

ΚΕΙΜΕΝΟ 

Τατουάζ: Μόδα και επικινδυνότητα 

 

Είναι απίστευτο, αλλά η μόδα πολλές φορές μας ωθεί να κάνουμε τρελά πράγματα! Όπως, για παράδειγμα, να ζωγραφίζουμε πάνω στο κορμί μας σχήματα, εικόνες ή και λόγια που θα μείνουν για μια ζωή. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν μετά τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης είναι αρκετοί και σημαντικοί κι όσο κι αν ακούγεται παράδοξο ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα που παίρνει κανείς κάνοντας τατουάζ είναι το ενδεχόμενο να το μετανιώσει. Το τατουάζ αποτελεί ένα ανεξίτηλο στολίδι του κορμιού μας, η αφαίρεση του οποίου απαιτεί επώδυνες διαδικασίες.

Ενώ παλαιότερα για να αποκτήσεις ένα τατουάζ έπρεπε να έχεις υπάρξει τρόφιμος φυλακής, ναύτης, πολεμιστής ή εγκληματίας, σήμερα η τεχνολογία και, κυρίως, οι επιταγές της μόδας διευκολύνουν αρκετά την κατάσταση. Από την Αρχαία Αίγυπτο, όπου άρχισε ουσιαστικά η δημιουργία τατουάζ, ως τις μέρες μας, με την αυξανόμενη χρήση των λέιζερ, τα «ανεξίτηλα στίγματα» χρησιμοποιήθηκαν ως ένα επιπρόσθετο στοιχείο για τη διάκριση ατόμων ανάλογα με τις ικανότητές τους και την κοινωνική τους θέση.

  «Τατού» στα πολυνησιακά σημαίνει «ανεξίτηλο σημάδι», και εκείνοι που το διέδωσαν στην Ευρώπη έλεγαν πως όταν τρυπάς το δέρμα, «μπαίνει το χρώμα και βγαίνει μία μαγεία». Μονάχα που η μαγεία αυτή διαρκεί αιώνια. Το τατουάζ είναι κάτι πολύ έντονο, βαθύ και ριζικό. Κανείς δεν απαλλάσσεται τόσο εύκολα από αυτό και μερικοί ξέρουν (ή ανακαλύπτουν εκ των υστέρων) ότι δεν θα απαλλαγούν ποτέ. Γι' αυτό, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα που παίρνει κανείς κάνοντας τατουάζ είναι το ενδεχόμενο να το μετανιώσει. Στο ρίσκο αυτό συμπεριλαμβάνεται βέβαια και η περίπτωση να μην το μετανιώσει το ίδιο το άτομο που φέρει το «ανεξίτηλο στολίδι», αλλά να ενοχληθεί κάποιος από το περιβάλλον του. Για παράδειγμα, όταν δημιουργεί κάποιος μια καινούργια σχέση και το όνομα του προηγούμενου συντρόφου του είναι «χαραγμένο» για πάντα όχι στην καρδιά του (που στο τέλος τέλος θα μπορούσε να κρατηθεί κρυφό), αλλά σε κάποιο σημείο του σώματός του, τότε η «μαγεία» χάνεται.

 Όταν το 1891 ο Σάμιουελ Ο' Ράιλυ κατασκεύασε την πρώτη ηλεκτρική μηχανή για τη χάραξη τατουάζ, που βασιζόταν σε ηλεκτρικό εργαλείο του Τόμας Έντισον που τρυπούσε χαρτί με μια βελόνα, σίγουρα δεν φανταζόταν την απήχηση που θα είχε σήμερα και τους κινδύνους που ενδεχομένως κρύβει. Αυτοσχέδια «χειροκίνητα πιστόλια» τατουάζ που χρησιμοποιούνται από μη έμπειρους και ανεύθυνους «καλλιτέχνες» μπορούν να γίνουν η αιτία για τη μετάδοση ηπατίτιδας, συνδρόμου τοξικού σοκ και σε εξαιρετικές περιπτώσεις ακόμη και του ιού HIV. Επιπλέον, ενδέχεται να παρουσιαστούν αλλεργίες και μολύνσεις. 

 ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΜΟΥ 10/02/2004, http://www.ert.gr/proektaseis/proektaseis.asp?mode=2&id=29034

 

 

ΘΕΜΑΤΑ

Προφορική και ουσιαστική άσκηση: να χαρακτηρίσετε τη γλώσσα του κειμένου (λεξιλόγιο, συντακτικό, σχήματα λόγου, γραμματικοί τύποι). Εντοπίστε στοιχεία που σας αρέσουν και στοιχεία που δε σας αρέσουν.

 

Α. Να συντάξετε περίληψη του κειμένου, περίπου εκατό (100) λέξεων, με την οποία θα ενημερώσετε τους συμμαθητές σας για το περιεχόμενό του. 

Μονάδες 25/100

Β1. Ποιοι κίνδυνοι, σύμφωνα με το κείμενο, υπάρχουν από την απρόσεκτη και ανεξέλεγκτη χάραξη τατουάζ; (απαντήστε σε λιγότερο από 100 λέξεις)

Μονάδες 10/100

Β2. Ποια σημασία (επεξήγηση, αντίθεση, πρόσθεση, συμπέρασμα, χρονική σχέση) έχουν οι παρακάτω διαρθρωτικές λέξεις που συμβάλλουν στη συνοχή του κειμένου: αλλά, ενώ, γι' αυτό, όταν.

Μονάδες 4/100

Β3. Να γράψετε από ένα συνώνυμο για τις παρακάτω λέξεις του κειμένου: ελλοχεύουν, παράδοξο, ενδεχόμενο, ρίσκο.

Μονάδες 4/100

Β4. Ποια είναι η προσωπική θέση / οπτική γωνία της συγγραφέως σχετικά με τη χάραξη τατουάζ (συμφωνεί ή διαφωνεί). Να τεκμηριώσετε την απάντησή σας με αναφορές στις δύο τελευταίες παραγράφους.

Μονάδες 7/100

 Γ. Παραγωγή λόγου.

Γράφετε ένα κείμενο για τη σχολική εφημερίδα περίπου τετρακοσίων (400) λέξεων. Σ’ αυτό να αναφέρετε περιπτώσεις όπου οι νέοι στην προσπάθειά τους να ακολουθήσουν τη μόδα οδηγούνται σε ακραίες μορφές συμπεριφοράς και εμφάνισης. Επίσης να εξηγήσετε για ποιους λόγους παρουσιάζονται αυτά τα φαινόμενα κυρίως κατά την εφηβεία.

Μονάδες 50/100

 

Ερασιτεχνική δημιουργία τον Οκτώβριο του 2004.  Τελευταία ενημέρωση:  Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015.