|
|
ΡΕΙΒΕΡΣ. Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε αυτούς τους "επικίνδυνους" νέους; "Ντύνονται με φόρμες, φορούν αθλητικά παπούτσια, βάφουν τα μαλλιά τους σε έντονα χρώματα και δύσκολα θα τους συναντήσετε στο φως της ημέρας." (Αδέσμευτος, 5.1.97). "Χαρακτηριστικό των ρέιβερς είναι τα αθλητικά παπούτσια, τα στενά εφαρμοστά μπλουζάκια, συνήθως με έντονα χρώματα και τα στενά παντελόνια." (Έθνος, 3.1.97). "Έχουν ξυρισμένο το κεφάλι ή μεγάλες τούφες και βάφουν τα μαλλιά τους με διάφορα χρώματα. Ενώ φοράνε αθλητική ή φόρμα παραλλαγής, αθλητικά παπούτσια με έντονα φωσφορίζοντα χρώματα, γυαλιά ηλίου με διάφορες αποχρώσεις και όσοι φτάνουν στα άκρα περνάνε σκουλαρίκια στα αφτιά, στη μύτη, στα φρύδια ακόμα και στα χείλη." (Ελεύθερος Τύπος, 3.1.97)
ΜΑΡΙΟΝ ΜΠΑΡΙ. Είναι ο πρώτος δήμαρχος της Ουάσιγκτον που υπέγραψε
απόφαση να απαγορευθεί στους νέους η κυκλοφορία μετά τις 11 το βράδυ. Με το
μέτρο αυτό, ο πρώτος πολίτης της αμερικανικής πρωτεύουσας υποτίθεται ότι βοηθά
τη νεολαία να απομακρυνθεί από τη βία και τα ναρκωτικά. ΑΓΡΙΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ. Με τα αρχικά M.A.D.D.A.D.S. (τρελοί-εξαγριωμένοι πατεράδες) στο καπέλο τους, οι φιλήσυχοι κατά τα άλλα κάτοικοι της Φλόριντα περιπολούν το βράδυ στην πόλη τους και κυνηγούν τα παιδιά των άλλων πατεράδων που "εκτρέπονται". Ως σημάδι εκτροπής θεωρείται η συμμετοχή σε συμμορίες, αλλά και η απλή κυκλοφορία των νέων τη νύχτα στην πόλη. Το πρώτο βήμα, μόλις η οργάνωση των M.A.D.D.A.D.S. συλλάβει έπ’ αυτοφώρω ένα παιδί είναι να ειδοποιήσει τους γονείς του. Αν η επαφή δεν αποδώσει, το παιδί παραδίδεται στην αστυνομία για τα περαιτέρω. Το πλήρες όνομα των εξεγερμένων πατεράδων είναι Men Against Destruction, Defending Against Drugs And Social-disorder (Άνδρες κατά της καταστροφής, κατά των ναρκωτικών και της κοινωνικής αταξίας). ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΡΑΣΜΠΕΡΙ. Ο γνωστός αμερικανός επιφυλλιδογράφος, σχολιάζοντας το μέτρο της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας των νέων, υποστήριξε ότι αν επιθυμούσε κανείς πραγματικά να βελτιώσει την ασφάλεια των πολιτών και να εμποδίσει την εγκληματικότητα του δρόμου, τότε θα 'πρεπε να απαγορεύσει την κυκλοφορία των νέων 20-30 ετών. ΝΤΕΛΑΒΑ. Το αμάρτημά της είναι ότι επέτρεψε στον δωδεκάχρονο γιο της να παραστήσει τον άρρωστο και να κάνει 30 απουσίες στο σχολείο. Όταν η διεύθυνση του σχολείου της Καλιφόρνια το πήρε είδηση, την κατήγγειλε στις αρχές. Η 35χρονη μητέρα καταδικάστηκε σε έξι μήνες υποχρεωτική εργασία σε κέντρα "απροσάρμοστων" παιδιών. Στο Λος Άντζελες, από το 1995, οι μαθητές που κάνουν κοπάνα πληρώνουν πρόστιμο 135 δολαρίων. Αν συλληφθούν για δεύτερη φορά, το πρόστιμο διπλασιάζεται, και σε περίπτωση υποτροπής φθάνει τα 675 δολάρια. (Ελευθεροτυπία, 26/1/1997)
Προφορική και ουσιαστική άσκηση: να χαρακτηρίσετε τη γλώσσα του κειμένου (λεξιλόγιο, συντακτικό, σχήματα λόγου, γραμματικοί τύποι). Εντοπίστε στοιχεία που σας αρέσουν και στοιχεία που δε σας αρέσουν.
1. Μπορείτε να αιτιολογήσετε την εμφάνιση των Ρέιβερς όπως περιγράφεται στην πρώτη παράγραφο; (50 λέξεις - 10/100) 2. Με ποιο τρόπο αναπτύσσεται η δεύτερη παράγραφος; (50 λέξεις - 10/100) 3. Η τρίτη παράγραφος αναφέρεται σε πρωτοβουλία γονέων. Ποια είναι η γνώμη σας για τη δράση τους (70 λέξεις - 15/100) 4. Νομίζετε ότι μπορεί να αιτιολογηθεί η άποψη που διατυπώνεται στην τέταρτη παράγραφο; (70 λέξεις - 15/100) 5. Με βάση όσα αναφέρονται στην πέμπτη παράγραφο να κρίνετε: α) τη συμπεριφορά της μητέρας, β) τη στάση της διεύθυνσης του σχολείου και γ) τους νόμους που ισχύουν στο Λος Άντζελες. (200 λέξεις - 50/100)
|
|