ιστορικό δημοσιεύσεων

Καλώς ήρθατε! στον προσωπικό δικτυακό τόπο του Βασίλη Συμεωνίδη

αρχική

 

φιλολογικά

 
έκθεση α΄ λυκείου
 
έκθεση β΄ λυκείου
 
έκθεση γ΄ λυκείου
 

λογοτεχνία

 

αρχαία

 

ιστορία σχολική

 

ιστορία

 

φιλοσοφία
 
εκτός ύλης
 
συζητώντας
 
εργασίες συναδέρφων
 
ιδέες διδασκαλίας
 
επικοινωνία

.................................

Βασίλης Συμεωνίδης

δικτυακός τόπος

με εκπαιδευτικό και διδακτικό σκοπό

 

 

η αντιγραφή είναι ελεύθερη με την υπενθύμιση ότι η αναφορά στην πηγή τιμά αυτόν που την κάνει

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

τεχνική υποστήριξη

Σταυρούλα Φώλια

Κρατούμενοι του Γκουαντάναμο: πρόβλημα ή όχι της Ευρώπης;

 

κείμενο από τον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

Ήδη το 2006 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να κλείσει το κέντρο κράτησης Γκουαντάναμο και να διασφαλίσει ότι οι πρώην κρατούμενοι θα απελευθερωθούν χωρίς να υποβληθούν σε βασανιστήρια ή άλλου είδους σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση. Στις 22 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama υπέγραψε το κλείσιμο του αμφιλεγόμενου κέντρου κράτησης ατόμων υπόπτων για τρομοκρατία του Γκουαντάναμο "το συντομότερο δυνατό και το αργότερο μετά από ένα χρόνο". Έκτοτε, το κύριο ερώτημα των Ευρωπαίων είναι το αν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει ή όχι να φιλοξενήσουν πρώην κρατουμένους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Διαβάστε τι μας είπαν ορισμένοι ευρωβουλευτές.

Η Bárbara Dührkop, μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας από την Ισπανία, της οποίας ο σύζυγος δολοφονήθηκε από τους τρομοκράτες της ΕΤΑ, δήλωσε: "Αν οι ΗΠΑ θεωρούν ότι μπορούμε να συμβάλουμε σε μια λύση, πιστεύω ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνεργαστεί, να επιδείξει αλληλεγγύη και να βοηθήσει τις ΗΠΑ δεχόμενη στο εσωτερικό της πρώην κρατουμένους του Γκουαντάναμο. Θα πρέπει η κάθε περίπτωση  να εξεταστεί χωριστά και να ελεγχθούν οι κατηγορίες των κρατουμένων".

"Εδώ και χρόνια, εμείς οι Ευρωπαίοι ισχυριζόμασταν ότι ήμαστε η ηθική συνείδηση της κυβέρνησης Bush και ζητούσαμε το άμεσο κλείσιμο του Γκουαντάναμο. Τώρα υπάρχει ένας αμερικανός πρόεδρος που εκ πεποιθήσεως θέλει να κάνει ακριβώς αυτό, αλλά μας χρειάζεται ως εταίρους για να τον βοηθήσουμε. Και εμείς τι κάνουμε; Τον απογοητεύουμε. Περιμένω να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως άνθρωποι και να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να φιλοξενήσουμε πρώην κρατουμένους στο Γκουαντάναμο" είπε με τη σειρά του ο Γερμανός Alexander Alvaro, μέλος της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη.

Η Kathalijne Buitenweg, μέλος της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, θεωρεί επίσης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη "δίκαιη και ασφαλή μεταχείριση των κρατουμένων", ιδιαίτερα αυτών που δεν μπορούν να σταλούν πίσω στις χώρες προέλευσής τους. "Για παράδειγμα, ορισμένοι μουσουλμάνοι από την Κίνα ("Uyghurs"), δεν μπορούν ούτε να πάνε στις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε να επιστρέψουν στη χώρα τους, όπου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν βασανιστήρια" είπε χαρακτηριστικά η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής.

Ο Manfred Weber, μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών, πιστεύει ότι "οι Αμερικανοί είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για τους κρατουμένους", καθώς "αυτοί έχουν δημιουργήσει το κέντρο κράτησης". "Γιατί θα πρέπει λοιπόν η Ευρώπη να δεχθεί άτομα που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των Ευρωπαίων;" αναρωτιέται ο Γερμανός πολιτικός. "Ιδιαίτερα για αυτούς που είναι ενδεχομένως αθώοι, οι ΗΠΑ είναι αυτές που θα πρέπει να βρουν μια λύση. Ο Obama θα πρέπει να λύσει τα προβλήματά του μόνος του" προσθέτει.

Ο Mogens Camre, μέλος της Ομάδας Ένωση για την Ευρώπη των Εθνών, συμφωνεί ότι "οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο δεν είναι πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Κατά τη γνώμη του Δανού πολιτικού, "η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αρκετούς τρομοκράτες". "Αυτοί οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι, θα πρέπει να σταλούν πίσω στις πατρίδες τους. Αποτελούν κίνδυνο για τον ευρωπαϊκό κόσμο. Αν ήταν αθώοι, δεν θα ήταν στο Γκουαντάναμο. Θα ήταν τρελή η ιδέα να τους δεχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα σκοτώσουν τους ευρωπαίους πολίτες αν συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο..."

Εσείς όμως τι πιστεύετε; Πρέπει ή όχι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεχθούν στο εσωτερικό τους πρώην κρατουμένους του Γκουαντάναμο;

 

ακριβής διεύθυνση http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/030-47954-033-02-06-903-20090202STO47917-2009-02-02-2009/default_el.htm

 

Προφορική και ουσιαστική άσκηση: να χαρακτηρίσετε τη γλώσσα του κειμένου (λεξιλόγιο, συντακτικό, σχήματα λόγου, γραμματικοί τύποι). εντοπίστε στοιχεία που σας αρέσουν και στοιχεία που δε σας αρέσουν.

 

ΘΕΜΑΤΑ

 

Α. Να συντάξετε την περίληψη του κειμένου σε εκατό (100) περίπου λέξεις. Σκοπός σας είναι να πληροφορήσετε τους συμμαθητές σας, ώστε οι μαθητικές κοινότητες του σχολείου σας να πάρουν θέση στο ζήτημα που τίθεται.

μονάδες 25

 Πριν γράψεις την περίληψη φρόντισε να απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:
α) ποιο είναι το θέμα του κειμένου;
β) ποια είναι η άποψη της συγγραφέα;
γ) για ποιο λόγο γράφει το κείμενο;
δ) τι είδος κείμενο είναι
 

Β.1. Σε μια παράγραφο που αναπτύσσεται με παραδείγματα διευκρινίστε το περιεχόμενο της φράσης του κειμένου: «χωρίς να υποβληθούν σε βασανιστήρια ή άλλου είδους σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση».

μονάδες 10

 

Β.2. Ποιο τρόπο πειθούς χρησιμοποιεί; κάθε ένα από τα επιχειρήματα των ευρωβουλευτών.  Να κρίνετε όσα νομίζετε ότι απευθύνονται κυρίως στη λογική, να αξιοποιήσετε τις έννοιες εγκυρότητα, αλήθεια, ορθότητα.

μονάδες (5+5) 10

 

Β.3. Ποια είναι η συλλογιστική πορεία που αναπτύσσει τη σκέψη της η Bárbara Dührkop. Σε ποια κατηγορία εντάσσεται σύμφωνα με το είδος των προτάσεων; Ποιο ρόλο παίζει η πληροφορία ότι «ο σύζυγος δολοφονήθηκε από τους τρομοκράτες της ΕΤΑ»;

μονάδες (5+2+3) 10

 

Β.4 Βρείτε συνώνυμες λέξεις που μπορούν  να αντικαταστήσουν μέσα στο κείμενο τις παρακάτω: εξεταστεί, είπε, πιστεύει, ενδεχομένως, κίνδυνο.

μονάδες 5

 

Γ. Αναπτύσσετε τη σκέψη σας σε κείμενο που θα στείλετε στη σχετική σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (400 – 500 λέξεις)

 

μονάδες 40

 

 

 

Ερασιτεχνική δημιουργία τον Οκτώβριο του 2004.  Τελευταία ενημέρωση:  Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015.