ιστορικό δημοσιεύσεων

Καλώς ήρθατε! στον προσωπικό δικτυακό τόπο του Βασίλη Συμεωνίδη

αρχική

 

φιλολογικά

 
έκθεση α΄ λυκείου
 
έκθεση β΄ λυκείου
 
έκθεση γ΄ λυκείου
 

λογοτεχνία

 

αρχαία

 

ιστορία σχολική

 

ιστορία

 

φιλοσοφία
 
εκτός ύλης
 
συζητώντας
 
εργασίες συναδέρφων
 
ιδέες διδασκαλίας
 
επικοινωνία

.................................

Βασίλης Συμεωνίδης

δικτυακός τόπος

με εκπαιδευτικό και διδακτικό σκοπό

 

 

η αντιγραφή είναι ελεύθερη με την υπενθύμιση ότι η αναφορά στην πηγή τιμά αυτόν που την κάνει

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

τεχνική υποστήριξη

Σταυρούλα Φώλια

έκθεση γ΄ λυκείου

 

ΚΕΙΜΕΝΟ

 

Το τέλος του 20oυ αιώνα υπήρξε μια εντυπωσιακά θετική περίοδος. Πολύ πιο θετική απ' ότι θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν οι περισσότεροι άνθρωποι στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Για πρώτη φορά η ελευθερία -πολιτική, οικονομική, ατομική- είναι πραγματικότητα σε μεγάλο μέρος του πλανήτη μας. Η απειλή του πολέμου ρίχνει τη σκιά  της σε μικρότερο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ λιγότεροι άνθρωποι ζουν, σήμερα με το φόβο της αυθαίρετης σύλληψης, των βασανιστηρίων ή της φυσικής εξόντωσης. Οι τέσσερις ελευθερίες για τις οποίες, μιλούσε ο Φράνκλιν Ρούσβελτ (ελευθερία από το φόβο και από την ανάγκη, ελευθερία πεποιθήσεων και έκφρασης) είναι σήμερα κτήμα περισσότερων ανθρώπων από ποτέ άλλοτε.

            Στο  πεδίο της γεωπολιτικής και της παγκόσμιας κυριαρχίας, για πρώτη φορά τα τελευταία εκατό και πλέον χρόνια, δεν υπάρχει επικείμενη σύγκρουση, ούτε καν αμφισβήτηση για τη θέση του παγκόσμιου ηγέτη, την οποία κατέχουν από το τέλος του β' Παγκόσμιου Πόλέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες. Καμιά χώρα δε φαίνεται να πιστεύει ότι θα, μπορέσει σύντομα να εξουσιάσει μια ολόκληρη περιοχή ή ένα μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Στο πεδίο της επιχειρηματικής δραστηριότητας και του εμπορίου, ο σημερινός σχετικά ειρηνικός κόσμος ζει δύο τεχνολογικές επαναστάσεις που υπόσχονται μεγάλες -και τελικά ωφέλιμες- αλλαγές στη ζωή μας,

στην εργασία, ακόμη και στον έρωτα: την πληροφορική και τη γενετική.

Η κατάσταση θυμίζει το περίφημο χωρίο από τον αγαθούλη του Βολταίρου: «όλα είναι για το καλύτερο, στον καλύτερο των δυνατών κόσμων». Ή ίσως την πεποίθηση του Διαφωτισμού, ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με τον ορθό λόγο και ότι η ανθρωπότητα έχει πάντοτε τη δυνατότητα να ατενίζει νέους ορίζοντες. Ή μήπως πρόκειται για μονόπλευρη άποψη ενός ευνοημένου μέλους της Δυτικής ελίτ που παραβλέπει, με αυθαίρετες γενικεύσεις, τα τεράστια προβλήματα και την ένδεια που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι.

 

Προφορική και ουσιαστική άσκηση: να χαρακτηρίσετε τη γλώσσα του κειμένου (λεξιλόγιο, συντακτικό, σχήματα λόγου, γραμματικοί τύποι). Εντοπίστε στοιχεία που σας αρέσουν και στοιχεία που δε σας αρέσουν.

 

 

ΘΕΜΑΤΑ

 

1. Να συνταχθεί περίληψη ογδόντα - εκατό (80 - 100) λέξεων. [μονάδες 6]

Πριν γράψεις την περίληψη φρόντισε να απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

α) ποιο είναι το θέμα του κειμένου;

β) ποια είναι η άποψη της συγγραφέα;

γ) για ποιο λόγο γράφει το κείμενο;

δ) τι είδος κείμενο είναι

 

2 Υποστηρίξτε την τελευταία άποψη του κειμένου («...πρόκειται για μονόπλευρη άποψη …… εκατομμύρια άνθρωποι».) χρησιμοποιώντας επιχειρήματα και τεκμήρια α) σε μία παράγραφο που θα αναπτύσσεται παραγωγικά το πολύ εκατόν

πενήντα (150) λέξεων, [μονάδες 7]

και

β) σε μία παράγραφο που θα αναπτύσσεται επαγωγικά επίσης το πολύ

εκατόν πενήντα (150) λέξεων. [μονάδες 7]

 

έκθεση γ΄ λυκείου

Ερασιτεχνική δημιουργία τον Οκτώβριο του 2004.  Τελευταία ενημέρωση:  Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015.