ιστορικό δημοσιεύσεων

Καλώς ήρθατε! στον προσωπικό δικτυακό τόπο του Βασίλη Συμεωνίδη

αρχική

 

φιλολογικά

 
έκθεση α΄ λυκείου
 
έκθεση β΄ λυκείου
 
έκθεση γ΄ λυκείου
 

λογοτεχνία

 

αρχαία

 

ιστορία σχολική

 

ιστορία

 

φιλοσοφία
 
εκτός ύλης
 
συζητώντας
 
εργασίες συναδέρφων
 
ιδέες διδασκαλίας
 
επικοινωνία

.................................

Βασίλης Συμεωνίδης

δικτυακός τόπος

με εκπαιδευτικό και διδακτικό σκοπό

 

 

η αντιγραφή είναι ελεύθερη με την υπενθύμιση ότι η αναφορά στην πηγή τιμά αυτόν που την κάνει

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

τεχνική υποστήριξη

Σταυρούλα Φώλια

έκθεση γ΄ λυκείου

Πολεμική νοημοσύνη

Διασκευασμένο κείμενο της Μαριάννας Τζιαντζή από τον ημερήσιο τύπο

 

Στις μέρες μας καθετί (από τα πολύτιμα αισθήματά μας μέχρι και το νερό που πίνουμε) πρέπει να έχει το όνομά του. Εκτός από τη φύση, η ίδια η καθημερινή ζωή μοιάζει να απεχθάνεται το κενό, το αχαρακτήριστο, ό,τι δεν φέρει πιστοποιητικό γνησιότητας. Η λέξη «πόλεμος», με κεφαλαία, δέσποζε στις εικόνες του CNN, που έφταναν στις τηλεοπτικές συσκευές όλου του κόσμου: ο «νέος πόλεμος» της Αμερικής. Ένας πόλεμος που δεν είναι τοπικός ούτε καν περιφερειακός. Δεν έχει ακόμα βαφτιστεί «τρίτος», αν και φαίνεται ότι θα διαρκέσει περισσότερο απ' ό,τι οι Μεγάλοι Πόλεμοι του 20ού αιώνα. Είμαστε, λοιπόν, η γενιά του δεύτερου μεσοπολέμου; Τα βιβλία που γράφτηκαν έως τώρα, τα τραγούδια που ακούμε, τα σπίτια που χτίσαμε, τα μωρά που γεννήθηκαν στην αυγή του νέου αιώνα, όλα είναι προπολεμικά;

Ο νέος πόλεμος δεν θα είναι εξ ολοκλήρου εικονογραφημένος, λένε οι πολέμαρχοι, και θα διεξάγεται σε πολλά πεδία. Σε κάποια αφανή, μη «βιντεοσκοπήσιμα» μέτωπα δεν θα συμμετέχουν μόνον ευγενείς πολεμιστές. Οι δυνάμεις του Καλού μπορούν να προσλάβουν επαγγελματίες δολοφόνους για μερική απασχόληση. Επιπλέον ο καινούργιος πόλεμος θα είναι «έξυπνος», με «εστιασμένα πολεμικά πλήγματα». Ας ξεχάσουμε την περιβόητη «συναισθηματική νοημοσύνη» και ας εξοικειωθούμε με νέους όρους, όπως η «πολεμική νοημοσύνη» και η «αρχή της πολεμικής απροσδιοριστίας». Η ταυτότητα του εχθρού, οι χρονικές και οι γεωγραφικές συντεταγμένες των μαχών παραμένουν άγνωστες. Δεν μιλάμε πια για εβδομάδες, μήνες, χρόνια, αλλά για τέρμινα.

Ταυτόχρονα, όλα δείχνουν ότι διεξάγεται μια παγκόσμια απογραφή συναισθημάτων, διαθέσεων, συνειδήσεων. Όσοι ψελλίζουν «ναι μεν, αλλά» ή «γιατί;» θεωρούνται οι σύγχρονοι ριψάσπιδες. Όσοι δεν πείθονται από την αγοραία ρητορική περί του Καλού και του Κακού, ονομάζονται σύμμαχοι του σκότους.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

1.      Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του νέου πολέμου σύμφωνα με το κείμενο;

25/100

2.      Γιατί «Είμαστε, λοιπόν, η γενιά του δεύτερου μεσοπολέμου»;

10/100

3.      Να αναλυθούν στα συνθετικά τους οι λέξεις του κειμένου: τηλεοπτικές, πολέμαρχοι, ριψάσπιδες.

15/100

4.      Γράφετε επιστολή σε εφημερίδα σχολιάζοντας, σε 200 περίπου λέξεις, τη φράση του κειμένου: «Όσοι ψελλίζουν «ναι μεν, αλλά» ή «γιατί;» θεωρούνται οι σύγχρονοι ριψάσπιδες. Όσοι δεν πείθονται από την αγοραία ρητορική περί του Καλού και του Κακού, ονομάζονται σύμμαχοι του σκότους».

 (Από ποιους θεωρούνται ριψάσπιδες και ονομάζονται σύμμαχοι του σκότους;

Πώς θα χαρακτηρίζατε εσείς όσους ψελλίζουν «ναι μεν, αλλά» ή «γιατί;» και όσους δεν πείθονται από την αγοραία ρητορική περί του Καλού και του Κακού;)

50/100

έκθεση γ΄ λυκείου

Ερασιτεχνική δημιουργία τον Οκτώβριο του 2004.  Τελευταία ενημέρωση:  Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015.