ιστορικό δημοσιεύσεων

Καλώς ήρθατε! στον προσωπικό δικτυακό τόπο του Βασίλη Συμεωνίδη

αρχική

 

φιλολογικά

 
έκθεση α΄ λυκείου
 
έκθεση β΄ λυκείου
 
έκθεση γ΄ λυκείου
 

λογοτεχνία

 

αρχαία

 

ιστορία σχολική

 

ιστορία

 

φιλοσοφία
 
εκτός ύλης
 
συζητώντας
 
εργασίες συναδέρφων
 
ιδέες διδασκαλίας
 
επικοινωνία

.................................

Βασίλης Συμεωνίδης

δικτυακός τόπος

με εκπαιδευτικό και διδακτικό σκοπό

 

 

η αντιγραφή είναι ελεύθερη με την υπενθύμιση ότι η αναφορά στην πηγή τιμά αυτόν που την κάνει

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

τεχνική υποστήριξη

Σταυρούλα Φώλια

από το ποδόσφαιρο στα χαρακώματα

(οπτικές της βίας των οπαδών)

 

Το γεγονός της οργανωμένης μεταφοράς μιας ομάδας οπαδών στα πεδία της μάχης, κατά τη διάρκεια της οποίας διατηρούν την ιδιότητα του χούλιγκαν, θέτει με νέο τρόπο το πρόβλημα της σχέσης της βίας με τον αθλητισμό και την κοινωνία.

Το ζήτημα αυτό, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τίθεται ουσιαστικά ως πρόβλημα αντικοινωνικής, καταστροφικής και βίαιης συμπεριφοράς, συχνά εγκληματικής, εξτρεμιστικών ομάδων χούλιγκαν του ποδοσφαίρου. Σε καιρό ειρήνης στις χώρες που παρουσιάζεται αύξηση της επιθετικότητάς των οπαδών αναζητούν τα ανάλογα μέτρα (πολιτικής, κατασταλτική, αθλητικής και εκπαιδευτικής φύσης), ούτως ώστε να καταστέλλει και να αναχαιτιστεί η επιθετικότητα των χούλιγκαν, θεωρούμενη ως «κοινωνικό κακό» ή να επιτευχθεί η ειρηνική συμπεριφορά των ίδιων των οπαδών. Αντιθέτως το γεγονός της μεταμόρφωσης των Delije σε πολεμιστές δείχνει το πως η ευρύτατα διαδεδομένη επιθετικότητα των οπαδών σε μια χώρα (όπως εξάλλου και σε πολλές άλλες), μπορεί να αποτελέσει σε καιρό πόλεμου ένα πολύτιμο κεφάλαιο μίσους για το κράτος και οι οπαδοί καλοδεχούμενο «κρέας για κανόνια». Το κράτος τώρα δεν έχει ανάγκη να καταστείλει τη βίαιη συμπεριφορά των οπαδών, εξαιτίας του γεγονότος πως σε καιρό πολέμου δεν υφίστανται οι συνθήκες, ώστε να εκδηλωθεί με το συνήθη τρόπο.

Απεναντίας το κράτος ενδιαφέρεται να συντηρεί αυτό το «κεφάλαιο μίσους» αθλητικής προέλευσης για το χρησιμοποιήσει στην εκπλήρωση των πολεμικών σκοπών του. Οι μελετητές του κράτους τον 20ο αιώνα επισήμαναν πως αυτό αντιμετωπίζει τον αθλητισμό και τη φυσική αγωγή, προπαντός και κυρίως ως ένα μέσο παραστρατιωτικής εκπαίδευσης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα κράτη με ολοκληρωτικά καθεστώτα και για εκείνα που προετοιμάζονται για πόλεμο.

 

Ιβάν Τσόλοβιτς, «Από το ποδόσφαιρο στα χαρακώματα. (Το ποδόσφαιρο ως αφήγηση πολέμου. Η γιουγκοσλαβική εμπειρία.), εκδ. Ισνάφι

προδημοσίευση στον Κόσμο του Επενδυτή, 05.04.2007

 

 

Να συντάξετε περίληψη του κειμένου σε ογδόντα (80) περίπου λέξεις.

Με ποιο τρόπο αναπτύσσεται η δεύτερη παράγραφος;

            Ποια είναι η νοηματική σχέση δεύτερης και τρίτης παραγράφου;

Πώς αντιμετωπίζεται σύμφωνα με το κείμενο η βίαιη συμπεριφορά των οπαδών σε περίοδο πολέμου;

Τι ονομάζει ο συγγραφέας «κεφάλαιο μίσους»;

Να μετατρέψετε τη σύνταξη του παρακάτω κειμένου σε παθητική. «Το γεγονός της οργανωμένης μεταφοράς μιας ομάδας οπαδών στα πεδία της μάχης  θέτει με νέο τρόπο το πρόβλημα της σχέσης της βίας με τον αθλητισμό και την κοινωνία».

Να βρείτε λέξεις συνώνυμες που μπορούν να αντικαταστήσουν τις παρακάτω λέξεις του κειμένου: ιδιότητα, εξτρεμιστικών, αναχαιτιστεί, εκπλήρωση, ολοκληρωτικά.

Στο σχολείο σας δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα σχολικά πρωταθλήματα και τους αγώνες μεταξύ σχολείων σε διάφορα αθλήματα. Γράφετε ένα άρθρο που θα υποστηρίξετε ότι ο αθλητισμός αναπτύσσει το άτομο σωματικά και ψυχικά και καλλιεργεί την ευγενή άμιλλα και την ειρηνική σχέση των λαών. Σκοπός σας είναι να πειστούν οι συμμαθητές σαν να ασχοληθούν με τα σχολικά πρωταθλήματα. Το κείμενο θα δημοσιευτεί στη σχολική εφημερίδα.

 

 

 

Παρατήρηση: προφανώς ένα τέτοιο κείμενο δεν πρόκειται ποτέ να τεθεί σε πανελλαδικές ή άλλες εξετάσεις.

Ερασιτεχνική δημιουργία τον Οκτώβριο του 2004.  Τελευταία ενημέρωση:  Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015.