ιστορικό δημοσιεύσεων

Καλώς ήρθατε! στον προσωπικό δικτυακό τόπο του Βασίλη Συμεωνίδη

αρχική

 

φιλολογικά

 
έκθεση α΄ λυκείου
 
έκθεση β΄ λυκείου
 
έκθεση γ΄ λυκείου
 

λογοτεχνία

 

αρχαία

 

ιστορία σχολική

 

ιστορία

 

φιλοσοφία
 
εκτός ύλης
 
συζητώντας
 
εργασίες συναδέρφων
 
ιδέες διδασκαλίας
 
επικοινωνία

.................................

Βασίλης Συμεωνίδης

δικτυακός τόπος

με εκπαιδευτικό και διδακτικό σκοπό

 

 

η αντιγραφή είναι ελεύθερη με την υπενθύμιση ότι η αναφορά στην πηγή τιμά αυτόν που την κάνει

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

τεχνική υποστήριξη

Σταυρούλα Φώλια

έκθεση γ΄ λυκείου

Μητρότητα

 

«Όλα ξεκινούν από τους λόγους για τους οποίους αποφασίζουμε να κάνουμε ένα παιδί», επισημαίνει η ψυχίατρος Νίκη Μαρκογιάννη. «Πολλές φορές, όταν σκεφτόμαστε ένα παιδί, έχουμε στο μυαλό μας το χαριτωμένο μωρό, το τρυφερό, το εξαρτημένο και το υπάκουο. Δύσκολα θα σκεφτούμε τον έφηβο που «εκφράζεται» με κλοτσιές και μπουνιές στα έπιπλα ή τον τριαντάρη που θα τηλεφωνήσει μία φορά το μήνα στους γονείς του.

Γιατί θέλουμε λοιπόν να γίνουμε γονείς; Για να εκπληρώσουμε τον κοινωνικό μας ρόλο, για να ικανοποιήσουμε τους γονείς μας, για να δώσουμε νόημα στη ζωή μας ή για να ζήσουμε την εμπειρία, τη «δοσοληψία» του να μεγαλώνει ένας άνθρωπος κοντά μας. Θεωρητικά, το τελευταίο είναι και ο μόνος λόγος για τον οποίο θα έπρεπε κανείς να κάνει ένα παιδί.

Πριν ξεκινήσουμε, λοιπόν, να κάνουμε ένα παιδί, πρέπει να έχουμε στο νου μας όλο το φάσμα της εξέλιξης αυτού του ανθρώπου, το κέφι να το ακολουθήσουμε σε όλα τα στάδια και τη διάθεση ν' αλλάξουμε κι εμείς ως άνθρωποι. Πρέπει να έχουμε αναρωτηθεί ποια είναι η ζωή που θέλουμε να κάνουμε και πώς αυτή μπορεί να συμβαδίσει με ένα ή περισσότερα παιδιά, πρακτικά και συναισθηματικά. Και, ό,τι κι αν αποφασίσουμε, να θυμόμαστε ότι είναι ακριβώς αυτό: επιλογή κι όχι υποχρέωση, επιθυμία κι όχι θυσία».

Σωστοί γονείς σημαίνει ισορροπημένοι γονείς! Δεν στερούμε λοιπόν χρόνο από τα παιδιά μας όταν βγαίνουμε μόνες με το σύντροφό μας ένα βράδυ ούτε εάν πάμε μια τριήμερη εκδρομή, για να «ξαναθυμηθούμε» ότι, εκτός από γονείς, είμαστε και ζευγάρι. Ακόμη, λοιπόν, κι αν αισθανόμαστε τύψεις, δεν πρέπει να στερούμε από τη σχέση μας αυτές τις μικρές «ανάσες» ανανέωσης. Κι όσο για τα πρακτικά, λύσεις υπάρχουν! Μια γιαγιά πρόθυμη να κρατήσει το εγγόνι της για μερικές ώρες, η καλύτερή μας φίλη ή η νονά του παιδιού, ένα βράδυ που το παιδί μας θα φιλοξενηθεί στο σπίτι του συμμαθητή του ή ακόμη και μια μπέιμπι σίτερ που θα του κρατήσει συντροφιά για μερικές ώρες θα μας προσφέρουν αυτό που χρειαζόμαστε, για να διασκεδάσουμε και να συζητήσουμε με το σύντροφό μας. Μερικές ώρες που θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα και να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας αυτό που τους αξίζει: μια ισορροπημένη και ευτυχισμένη οικογένεια!

Η γέννηση του παιδιού φέρνει χαρά αλλά και φόβο μπροστά στους καινούργιους ρόλους και στις απαιτήσεις που δημιουργούνται για τους γονείς. Η σωστή προετοιμασία, τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο όσο και σε οργάνωση ζωής, βοηθά στο να ηρεμήσουν οι νέοι γονείς και να δεχτούν το ρόλο της μητρότητας και της πατρότητας πιο χαλαρά και χωρίς προβλήματα μεταξύ τους.

 

Νίκη Μαρκογιάννη, ψυχίατρος

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

  1. Με φράσεις 10 – 20 λέξεων να αποδώσετε το περιεχόμενο κάθε μιας από τις πέντε παραγράφους του κειμένου.

25/100

  1. Πώς μπορεί να τεκμηριωθεί μέσα από το κείμενο το φύλο του συγγραφέα;

15/100

 

  1. Πόσο υπεύθυνα νομίζετε ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται ο ρόλος του γονιού; Ποια είναι η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στην προσπάθεια ενός εφήβου να αντεπεξέλθει επιτυχώς στις απαιτήσεις του σχολείου;  Γράφετε ένα κείμενο  που θα διαβάσετε σε εκδήλωση του σχολείου σας όπου θα παραστούν και γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών.(400-500 λέξεις)

60/100

έκθεση γ΄ λυκείου

Ερασιτεχνική δημιουργία τον Οκτώβριο του 2004.  Τελευταία ενημέρωση:  Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015.