ιστορικό δημοσιεύσεων

Καλώς ήρθατε! στον προσωπικό δικτυακό τόπο του Βασίλη Συμεωνίδη

αρχική

 

φιλολογικά

 
έκθεση α΄ λυκείου
 
έκθεση β΄ λυκείου
 
έκθεση γ΄ λυκείου
 

λογοτεχνία

 

αρχαία

 

ιστορία σχολική

 

ιστορία

 

φιλοσοφία
 
εκτός ύλης
 
συζητώντας
 
εργασίες συναδέρφων
 
ιδέες διδασκαλίας
 
επικοινωνία

.................................

Βασίλης Συμεωνίδης

δικτυακός τόπος

με εκπαιδευτικό και διδακτικό σκοπό

 

 

η αντιγραφή είναι ελεύθερη με την υπενθύμιση ότι η αναφορά στην πηγή τιμά αυτόν που την κάνει

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

τεχνική υποστήριξη

Σταυρούλα Φώλια

σελ. 84-88, Από τη χρεοκοπία στο στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί (σελ. 86)

 

Δημήτριος Γούναρης

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1867 και σπούδασε Νομική στην Αθήνα, την Γαλλία και την Αγγλία Το 1893 επέστρεψε στην Πάτρα και άσκησε την δικηγορία. (1) Στην πολιτική ζωή εμφανίστηκε το 1902 σαν ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας, προτείνοντας πρωτοποριακά μέτρα για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. (2) Αντιτάχτηκε στην συμφωνία του Ελληνικού κράτους και ομάδας Βρετανών κεφαλαιούχων για την μονοπώληση του εμπορίου της σταφίδας, κάτι που του στοίχησε την επανεκλογή του το 1905. Αναδείχτηκε (3) σε ηγέτη της αντιβενιζελικής παράταξης υπό την σημαία της οποίας εκλέχθηκε βουλευτής το 1910 και το 1912. (4) Το 1920 ίδρυσε το Λαϊκό κόμμα που αποτέλεσε την κύρια έκφραση του αντιβενιζελισμού την περίοδο του μεσοπολέμου. Το 1922 εκλέχθηκε πρωθυπουργός με προεκλογική υπόσχεση τον τερματισμό του πολέμου και την επιστροφή των στρατιωτών στα σπίτια τους. Λάθος χειρισμοί της κυβερνήσεως του επέφεραν την Μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό χιλιάδων Ελλήνων από την Μικρά Ασία. (5) Με το τέλος του πολέμου δικάστηκε για τα γεγονότα αυτά και εκτελέστηκε στο Γουδί το 1922.

από το http://el.wikipedia.org


Αντλώντας στοιχεία από το παραπάνω κείμενο που σας δίνεται και αξιοποιώντας τις ιστορικές σας γνώσεις, να παρουσιάσετε το ρόλο του Δημητρίου Γούναρη στην πολιτική ζωή της χώρας.
 

Απάντηση μαθήτριας σε 20λεπτο τεστ στο σχολείο

Ο Δημήτριος Γούναρης όπως παρουσιάζεται απ’ τις πληροφορίες του παραθέματος υπήρξε ένας πολιτικός με πρωτοποριακές, ρηξικέλευθες αντιλήψεις για την εποχή του. Ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα το 1902 ως ανεξάρτητος βουλευτής, αντιτάχθηκε σε συμφωνίες της Ελλάδας με την Αγγλία, εκλέχθηκε βουλευτής της αντιβενιζελικής παράταξης το 1910 και το 1912. Υπήρξε ιδρυτής αντιβενιζελικού κόμματος το 1920 κα άσκησε καθήκοντα πρωθυπουργού στον ελληνικό χώρο το 1922. Όπως γνωρίζουμε όμως από τις ιστορικές μας γνώσεις ο Δ. Γούναρης υπήρξε ιδρυτής της ομάδας των Ιαπώνων. Η ομάδα των Ιαπώνων ήταν ένα πολιτικό μόρφωμα που ιδρύθηκε το 1906. Επίκεντρο της κριτική του ήταν η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να προσαρμοστεί στις εξελίξεις της κοινωνίας. Ήταν το μοναδικό νέο πολιτικό στοιχείο μέχρι το 1909, που δε μπόρεσε να επιβιώσει και διαλύθηκε το 1908.

Συνδυάζοντας τις πληροφορίες της πηγής πληροφορούμαστε για το ρόλο του Δημητρίου Γούναρη στην πολιτική ζωή της χώρας και συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν ένας πολιτικός ηγέτης που υποστήριζε τον εκσυγχρονισμό του κράτους και τις καινοτόμες ιδεολογίες. Έπειτα από κάποια χρόνια που ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική και όταν ανέλαβε την εξουσία αποδείχθηκε πως δε μπόρεσε να υλοποιήσει τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις του, συμπέρασμα που απορρέει απ’  το γεγονός πως επί των ημερών του προκλήθηκε η Μικρασιατική Καταστροφή. Καταδικάστηκε μάλιστα γι’  αυτό στο Γουδί το 1922.

Ζωή Κ.

Ερασιτεχνική δημιουργία τον Οκτώβριο του 2004.  Τελευταία ενημέρωση:  Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015.