ιστορικό δημοσιεύσεων

Καλώς ήρθατε! στον προσωπικό δικτυακό τόπο του Βασίλη Συμεωνίδη

αρχική

 

φιλολογικά

 
έκθεση α΄ λυκείου
 
έκθεση β΄ λυκείου
 
έκθεση γ΄ λυκείου
 

λογοτεχνία

 

αρχαία

 

ιστορία σχολική

 

ιστορία

 

φιλοσοφία
 
εκτός ύλης
 
συζητώντας
 
εργασίες συναδέρφων
 
ιδέες διδασκαλίας
 
επικοινωνία

.................................

Βασίλης Συμεωνίδης

δικτυακός τόπος

με εκπαιδευτικό και διδακτικό σκοπό

 

 

η αντιγραφή είναι ελεύθερη με την υπενθύμιση ότι η αναφορά στην πηγή τιμά αυτόν που την κάνει

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

τεχνική υποστήριξη

Σταυρούλα Φώλια

 Το «Σχέδιον Περικλής» 1964

 

Στις αρχές ίου 1965 ανακαλύφθηκε στα αρχεία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης έγγραφο με τίτλο «Σχέδιον Περικλής». Επρόκειτο για πρακτικό σύσκεψη της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής του Συμβουλίου Εθνικής Αμύνης, στην οποία προήδρευε ο τότε αρχηγός του ΓΕΣ Βασίλειος Καρδαμάκης. Το πρακτικό συντάχτηκε το 1959, αλλά διατύπωνε ένα σχέδιο που είχε την επωνυμία «Περικλής», το οποίο συζητήθηκε προς εφαρμογή τη 12η Αυγούστου 1961.

Τι περιείχε το «Σχέδιον Περικλής»; Μιλούσε για την αντιμετώπιση του κομμουνισμού. Ανέφερε τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν «κατά των κίτρινων», ώστε να διαβρώσουν τους «κυανούς». Είχε τη μορφή διαταγής επιχειρήσεων, με αρχιστράτηγο τον Βασίλειο Βουλγαροκτόνο.

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Π. Γαρουφαλιάς, μόλις πληροφορήθηκε για τον «Περικλή», ανέθεσε στις 12 Φεβρουαρίου 1965 στον διοικητή της ΑΣΔΑΝ αντιστράτηγο Χαρ. Λουκάκη να ερευνήσει τα σχετικά στοιχεία. Ο στρατηγός Λουκάκης συγκρότησε αμέσως μια «ομάδα εργασίας» από έμπιστους του αξιωματικοί οποία ερεύνησε προσεκτικά τα αρχεία του υπουργείου για το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ. Και, υπερακοντίζοντας τις εντολές του υπουργού Εθνικής Αμύνης, συνέταξε αμέσως ένα πόρισμα που αποτελούσε φοβερό κατηγορητήριο κατά της ΕΡΕ:

«Το σχέδιον "Περικλής" αφεώρα την γιγαντιαίαν επιχείρησιν ήτις ανελήφθη υπό του κρατικού μηχανισμού εν όψει των κατά το έτος 1961 βουλευτικών εκλογών».

Ο πρωθυπουργός έσπευσε να αξιοποιήσει το γεγονός. Την 23η Φεβρουαρίου 1965 κατήγγειλε στη Βουλή ότι το «Σχέδιον Περικλής» ήταν μηχανισμός «βίας και νοθείας» που εφαρμόστηκε στις εκλογές του 1961. Και ότι ο αναφερόμενος ως αρχηγός του σχεδίου, με το συμβολικό όνομα Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος, δεν ήταν άλλος από τον τότε αρχηγό του ΓΕΣ Βασίλειο Καρδαμάκη.

Ο θόρυβος που προκλήθηκε ήταν τεράστιος. Το πνεύμα και το γράμμα του «ανένδοτου» ξαναζωντάνεψαν. Ο αρχηγός της ΕΡΕ Π. Κανελλόπουλος και ο τύπος της Δεξιάς ισχυρίζονταν ότι ο «Περικλής» δεν ήταν τίποτε άλλο παρά σχέδιο εξουδετέρωσης της «5ης Φάλαγγας» σε περίπτωση πολέμου. Αλλά η εντύπωση ήταν δυσμενής για την ΕΡΕ, που άλλη μια φορά βρισκόταν σε θέση άμυνας. Απροσδόκητα όμως σε λίγες εβδομάδες μια νέα υπόθεση έμελλε να υπερκαλύψει την «Υπόθεση Περικλής» και να προκάλεσει σεισμό.

 

Σόλων Ν. Γρηγοριάδης, Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας 1941-1974, τ. 7, Ιουλιανά 1965: Η αρχή του τέλους, σ. 138-139

 

Ερασιτεχνική δημιουργία τον Οκτώβριο του 2004.  Τελευταία ενημέρωση:  Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015.