|
|
Ερωτήσεις αναστοχασμού για «Το μοιρολόγι της φώκιας» του Αλ. Παπαδιαμάντη σε συνδυασμό με τον «Κατάδικο» του Κ. Θεοτόκη.
1. Να βρείτε ιδιωματικά στοιχεία στη γλώσσα του Παπαδιαμάντη και του Θεοτόκη. Σε τι είδος «πράγματα» αναφέρονται οι ιδιωματικές λέξεις ή ιδιωματικοί τύποι λέξεων;
2. Να βρείτε λόγια στοιχεία στη γλώσσα του Παπαδιαμάντη και του Θεοτόκη. Ποιος είναι επηρεασμένος περισσότερο από το λόγιο παρελθόν της γλώσσας; Τεκμηριώστε την απάντησή σας.
3. Τι ύφος διαμορφώνουν τα ιδιωματικά και τα λόγια στοιχεία στους δύο συγγραφείς;
4. Τόσο το διήγημα του Παπαδιαμάντη, όσο και το απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Θεοτόκη έχουν ηθογραφικό χαρακτήρα. Τεκμηριώστε αυτήν την ομοιότητα με συγκεκριμένες αναφορές στα κείμενα.
5. Αν και τα δύο κείμενα έχουν ομοιότητα ως προς τον ηθογραφικό χαρακτήρα τους, ένα από τα δύο στρέφεται περισσότερο στην αναζήτηση αιτίων. Ποιο νομίζετε ότι είναι; Σε ποια λογοτεχνικά ρεύματα της πεζογραφίας μας θα τα κατατάσσατε με βάση αυτή τη διαφορά τους. Τεκμηριώστε την απάντησή σας;
6. Ποια είναι η θέση της γυναίκας σε σχέση με το κοινωνικό περιβάλλον που περιγράφεται στα δύο κείμενα; Πώς εμφανίζεται (ή γιατί απουσιάζει ο άνδρας;)
7. Ποια είναι η διαφορά στην έκταση των δύο λογοτεχνικών έργων; Σε ποια κατηγορία εντάσσονται με βάση αυτό το γνώρισμά τους; Ποια άλλα γνωρίσματα έχει κάθε είδος;
8. Αφού απαντήσετε στην προηγούμενη ερώτηση. Ποιο λογοτεχνικό είδος θεωρείτε πιο ενδιαφέρον; Αιτιολογήστε την προσωπική σας άποψη.
9. Ποιο είναι το υποκείμενο που κρύβεται μέσα στην αφήγηση α) στο μοιρολόγι και β) στον κατάδικο;
10. Κοιτάξτε τις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου.
11. Έχετε υπόψη σας κάποιο λογοτεχνικό έργο που θα μπορούσε να συνδυαστεί με «το μοιρολόγι της φώκιας» ή με τον «κατάδικο»; Η ομοιότητα μπορεί να αφορά το θέμα ή τη γλώσσα/ ύφος. Αν ναι, μπορείτε να το φέρετε για να το διαβάσουμε και να το σχολιάσουμε σύντομα.
|
|