ιστορικό δημοσιεύσεων

Καλώς ήρθατε! στον προσωπικό δικτυακό τόπο του Βασίλη Συμεωνίδη

αρχική

 

φιλολογικά

 
έκθεση α΄ λυκείου
 
έκθεση β΄ λυκείου
 
έκθεση γ΄ λυκείου
 

λογοτεχνία

 

αρχαία

 

ιστορία σχολική

 

ιστορία

 

φιλοσοφία
 
εκτός ύλης
 
συζητώντας
 
εργασίες συναδέρφων
 
ιδέες διδασκαλίας
 
επικοινωνία

.................................

Βασίλης Συμεωνίδης

δικτυακός τόπος

με εκπαιδευτικό και διδακτικό σκοπό

 

 

η αντιγραφή είναι ελεύθερη με την υπενθύμιση ότι η αναφορά στην πηγή τιμά αυτόν που την κάνει

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

τεχνική υποστήριξη

Σταυρούλα Φώλια

 

τρία κείμενα για το κρητικό ζήτημα (σελίδες 206 - 208)

        1

Στις 9 Δεκεμ6ρίου 1898 ο πρίγκιπας Γεώργιος έφτασε στη Κρήτη καί άνέλα6ε τα καθήκοντα του. Δεν πέρασε πολύς χρόνος καί σύμφωνα με τα προαποφασισμένα ανάμεσα στις Δυνάμεις καί τον εντoλοδόχο τους, ο Γεώργιος προέ6η στον διορισμό 16μελούς επιτροπής από πολιτικές προσωπικότητες της Κρήτης, στήν οποία ανέθετε την εκπόνηση καί τον καταρτισμό της νομοθετικής εργασίας, πού επρόκειτο να υπο6ληθεί προς κύρωση ενώπιον της μέλλουσας να συγκληθεί Κρητικής εθνοσυνέλευσης. [... ... ...]

Στις 9 Ιανουαρίου 1800 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της   Κρητικής πολιτείας το διάταγμα της σύγκλησης της Εθνοσυνέλευσης και προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 8 Φε6ρουαρίου. Το διάταγμα προέ6λεπε σαν μέλη του σώματος, που επρόκειτο να εκλεγεί, 138 Χριστιανούς και 50 Μουσουλμάνους, σύμφωνα με την αναλογία των δύο κοινοτήτων που δια6ιούσαν στο νησί. Οι εκλογές έγιναν πράγματι και το κρητικό νομοθετικό σώμα συνήλθε στην πρώτη του πανηγυρική συνεδρίαση.

Τάσου Βουρνά, Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας 1821-1909, σελ. 574-575, εκδ. αφων Τολίδη.

Ποιες είναι οι εξελίξεις στο κρητικό ζήτημα από την άφιξη του Γεωργίου στο νησί (9 Δεκ 1898) ως και την πρώτη συνεδρίαση της Κρητικής βουλής (8 Φεβ. 1899);

 

(Απάντηση στις σελ. 206-207, «Μέσα σε μια ... ... στις 8 Φεβρουαρίου 1899». Προσέξτε επίσης τα σημεία του κειμένου που είναι με μπλε γράμματα).

 

        2

Μέσα σ' ένα καταπληκτικά και ύποπτα 6ραχύ χρονικό διάστημα το νέο σύνταγμα, από δέκα κεφάλαια και δεκατέσσερα άρθρα, ψηφίστηκε, κυρώθηκε από τον ηγεμόνα και δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της πολιτείας.

Η δημοσίευση του συντάγματος αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη, τόσο για τις μάζες των αστικών κρητικών κέντρων, όσο και της υπαίθρου και δόθηκε, επιτελούς, εξήγηση γιατί 6ιάστηκαν τόσο πολύ οι πληρεξούσιοι. Το νέο σύνταγμα ήταν σαφώς δεσποτικό και μεροληπτικώτατα φιλομοναρχικό. Ο ηγεμόνας προικιζόταν με σπουδαία δικαιώματα, ενώ οι λαϊκές ελευθερίες συμπιέζονταν στο ελάχιστο. Η δημοσίευσή του έπεισε τους πάντες, στην Κρήτη και στην Ελλάδα, ότι ο ευγενής, αλλά δυσήνιος Κρητικός λαός παραδινόταν δέσμιος στη διακυ6έρνηση ενός άπειρου στα πολιτικά πράγματα πρίγκιπα, ο οποίος, κοντά στα άλλα, δεν φημιζόταν και για τις δημοκρατικές του αντιλήψεις.

Το Κρητικό σύνταγμα, σαν καρπός πολιτικής ενέργειας, ήταν προϊόν μιας και μόνης τάξης, των γαιοκτημόνων. Ο ακτήμων λαός που σήκωσε στους ώμους του τα 6άρη πολλών επαναστάσεων στήν Κρήτη, ο καθημαγμένος από τις πρόσφατες εξεγέρσεις, παραμερίστηκε επιμελώς από τα έδρανα της Κρητικής εθνοσυνέλευσης, γι' αυτό και τα δικαία αιτήματά του δεν αναγράφτηκαν καθόλου στον καταστατικό χάρτη τής Πολιτείας. Ιδιαίτερα το αίτημα τής διανομής της γης, που αποτελούσε το καίριο πρό6λημα του κοινωνικού 6ίου στο νησί και ένα από τα πιο σπουδαία εναύσματα των Κρητικών εξεγέρσεων κατά τής τουρκικής καταπίεσης των μπέηδων και των άλλων γαιοκτημόνων.

Μικρογραφία της αντιδραστικότητας του συντάγματος και της συνέλευσης ήταν ή διορισμένη άπω τον πρίγκιπα - αρμοστή κυ6έρνηση των συμ6ούλων του, επί των οποίων - ας σημειωθεί - είχε το απόλυτο δικαίωμα του κατ' αρέσκεια διορισμού τους η της παύσης τους.

Τάσου Βουρνά, Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας 1821-1909, σελ. 575, εκδ. αφων Τολίδη.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του συντάγματος της Κρητικής πολιτείας (1899);

 

(Απάντηση στη σελ. 207, «Το σύνταγμα ... Ελευθέριος Βενιζέλος».  και 208, «Το σύνταγμα της Κρητικής ... ψυχολογία των Κρητών». Προσέξτε επίσης τα σημεία του κειμένου που είναι με μπλε γράμματα).

  

3

Θεσμοθετήθηκε για τους κατοίκους της Κρήτης ιδιαίτερη ιθαγένεια, αλλά οι Τουρκοκρητικοί που ήδη είχαν αρχίσει να μεταναστεύουν λόγω τον προβλημάτων που είχαν μετά την απομάκρυνσή τους από τα χωριά, την πολιτική της Πύλης και τον ατίθασο χαρακτήρα τους, συνέχισαν μετά την έκδοση του Συντάγματος, που κατοχύρωσε τα δικαιώματα του χριστιανικού πληθυσμού, να φεύγουν από την Κρήτη. Ο αρχικός τόπος προορισμού του μεγαλύτερου μέρους των Τουρκοκρητών ήταν η Σμύρνη. Από κει οι πρόσφυγες κατευθύνονταν σε διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας, της Βεγγάζης, της Τριπολίτιδας, στη Συρία και στην Αλεξάνδρεια, είτε για μόνιμη εγκατάσταση, είτε σαν "μουσαφίρηδες", περιμένοντας την πλήρη επανένταξη της Κρήτης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, πράγμα που δεν έγινε.

Στα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας έγιναν πολλά έργα ανασυγκρότησης - διάνοιξη δρόμων και πλακόστρωση, αποχετευτικά έργα καθώς και εξωραϊσμού και καλλωπισμού, και ανεγέρθηκε η Δημοτική αγορά Χανίων. Ο Γεώργιος ήθελε να χτίσει ανάκτορο, κάτι που δεν ήθελε ο Βενιζέλος γιατί θα σήμαινε διαιώνιση του καθεστώτος της Αρμοστείας που οι Κρητικοί δέχθηκαν ως προσωρινό μέχρι την οριστική λύση και ήταν κι αυτός ένας από τους λόγους της ρήξης μεταξύ τους.

http://el.wikipedia.org/

Ποιο είναι το έργο της Κρητικής Πολιτείας μετά την άφιξη του πρίγκιπα Γεώργιο και τη συγκρότηση της πρώτης Κυβέρνησης; Ποια κατάσταση επικρατεί στο νησί;

 

(Απάντηση στη σελ. 208, «Η πρώτη κυβέρνηση ... ... και εγκατάστασής του». Προσέξτε επίσης τα σημεία του κειμένου που είναι με μπλε γράμματα).

 

Ερασιτεχνική δημιουργία τον Οκτώβριο του 2004.  Τελευταία ενημέρωση:  Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015.